Een huis inrichten is een vak apart kunnen we wel stellen, maar verlichting is vaak het lastigste. De verlichting bepaald eigenlijk voor een groot gedeelte wel de sfeer in huis. De vraag is dan ook voor wat voor soort verlichting je gaat. Ga je voor de hanglampen, de staande lampen of toch voor de mooi weggewerkte inbouwspots. Hieronder zullen een aantal tips gegeven worden met betrekking tot de verlichting en dan met name inbouwspots.
Inbouwspots zijn een goede basis
Voor de verlichting in je huis zijn inbouwspots een goede basis. Deze LED spots zorgen dat er overal in huis verlichting is. Er zijn namelijk ook inbouwspots die je alle kanten op kan laten wijzen. Op deze manier kan je er voor zorgen dat elke hoek in huis voorzien wordt van licht. De basisverlichting, de inbouwspots, zorgen er voor dat de ruimte egaal verlicht wordt. Hiermee kan je dus ook grote contrasten vermijden. Helemaal ideaal is het als je een dimmer aanschaft. Op deze manier kan je de spots ook nog een dimmen. Hierdoor krijg je nog meer sfeer en gezelligheid in je huis. Zorg dan ook dat je niet alle spots op dezelfde dimmer aansluit. Als je deze namelijk niet op dezelfde dimmer aansluit kan je voor elke hoek van de kamer een andere sterkte bepalen. Bijvoorbeeld de spots boven de bank zet je feller aan dan de spots boven de tv, of andersom. Je kan dus heel gemakkelijk met licht spelen en dus voor elke situatie de perfecte sfeer creëren.
Naast dat je inbouwspots kan gebruiken als goede basis, kan je ze juist ook gebruiken als accent verlichting. Zoals al eerder gezegd zijn er inbouwspots die je kan draaien. Hierdoor kan je dus dat ene mooi schilderij of die ene mooi foto perfect uitlichten. Zorg dat je deze spot ook op een andere dimmer hebt aangesloten dan de andere spots, zodat je door het licht minder te dimmen extra accent kan leggen op dat ene mooie moment die is vastgelegd op de foto.
Maak een lichtplan voor het beste resultaat
Voor het beste resultaat is het verstandig om een lichtplan te maken. Met een lichtplan kan je zorgen voor de juiste hoeveelheid verlichting per plaats. De beste manier om een lichtplan te maken is met behulp van een plattegrond van de ruimte die je wil verlichten. In deze plattegrond is het belangrijk dat ook de meubels en je ramen meegenomen worden. Daarnaast moet ook de functie van de ruimte bekend zijn.
In het lichtplan wordt daglicht niet meegenomen. Er wordt enkel gekeken naar de situatie ’s avonds. In het lichtplan worden sfeer-, accent- en basisverlichting meegenomen. Allereerst wordt er gekeken naar de basisverlichting. Deze verlichting moet zorgen voor een goede verlichting. Daarna is de accentverlichting van belang. Dit moet er voor zorgen dat de basisverlichting gebalanceerd wordt. Als laatste is de sfeerverlichting belangrijk.. Echter, sfeerverlichting wordt vaak pas echt uitgevoerd bij het aankleden en inrichten van de woning. Op dit moment kan je namelijk pas goed de sfeer finetunen. Uiteraard kan je naast de inbouwspots ook nog gebruik maken van andere verlichting zoals een hanglamp of een staande lamp.