Het is de nachtmerrie van veel mensen: asbest aantreffen in huis. Of dit nu wordt gevonden in het dak, bij het plaatsen van een serre, het verwijderen van een vloer of het onderzoeken van de zolder; asbest is gevaarlijk! Het levert dan ook meestal direct veel stress op als dit wordt aangetroffen. Hoe los je het probleem op? Hoe erg is het? Welke gevolgen heeft dit voor onze gezondheid? Heb jij te maken met asbest en kan je wel wat tips & advies gebruiken? Lees dan snel verder!
Wat is asbest?
Asbest wordt voornamelijk in oudere woningen aangetroffen. Bij woningen die voor 1994 zijn gebouwd, is het bijna gebruikelijk dat er enig vorm van asbest wordt aangetroffen. Het werd vroeger namelijk vaak gebruikt in de bouw. Dit omdat asbest zeer goed kan isoleren en bovendien ook nog eens brandwerend is. Pas later werd er één gigantisch nadeel ontdekt aan het gebruik van asbest in de bouw: asbestvezels zijn zeer gevaarlijk als je ze inademt. Daarom zijn asbestdaken vanaf 2024 voorgoed verboden. Het risico voor de gezondheid van de Nederlandse bevolking zou te hoog liggen. Asbest is verwerkt in verschillende materialen. Voornamelijk in golfplaten, afvoerbuizen en schoorstenen. Zolang asbest heel goed in een materiaal is verwerkt, is er geen reden tot paniek. In enkele gevallen kunnen de vezels echter vrij komen. Dit is vooral het geval als je gaat boren of zagen in asbesthoudende materialen. In dat geval kan de gezondheid in gevaar komen.
Waarom asbest verwijderen?
Zolang asbest stevig binnen een materiaal is verwerkt, kan deze in principe geen kwaad. Waarom is asbest verwijderen dan toch een verstandige keuze? Asbest kan enorm veel gevolgen hebben voor de gezondheid. Het risico is simpelweg te groot om te nemen. Zodra asbestvezels vrij komen, is de kans op schadelijke gevolgen voor de gezondheid heel groot. Hierbij adviseren wij de aanpak: liever voorkomen dan genezen. Het is hierbij van groot belang dat er helemaal geen asbest meer in huis voor komt.
Asbest kent veel gevaren, maar de gevolgen voor de gezondheid zijn het grootst.
Als je een langere tijd asbestvezels inademt, kan je het risico op asbestziekte
lopen. Dit klinkt als een vreemd begrip, maar is simpelweg een verzamelnaam
voor de ziektes die je kunt oplopen als je in contact komt met asbest. Hierbij
is kanker de meest genoemde ziekte. Zo beschadigen asbestvezels de longen en de
longcellen. Hierdoor kan het lichaam zich niet meer voldoende beschermen en
krijgen kankercellen de kans om zich te nestelen en te vermenigvuldigen.
Longvlieskanker is een welbekend fenomeen bij mensen die jarenlang asbestvezels
hebben ingeademd. De vezels blijven hierbij plakken op de longblaasjes,
waardoor er uiteindelijk kwaadaardige tumorcellen ontstaan. De
levensverwachting is in dat geval vaak slecht.
Hoe herken je asbest?
Asbest herkennen is helaas lastig. Als je huis voor 1994 is gebouwd, is het verstandig om asbest specialisten in te schakelen. De kans is dan immers groot dat er asbesthoudende materialen zijn gebruikt. Bij woningen na 1994 kan je er vanuit gaan dat deze materialen niet zijn gebruikt. Twijfel je toch? Schakel dan een specialist in om problemen vroegtijdig te voorkomen