Een badkamer waar je veilig in rond kunt bewegen, waar je zonder nadenken een warm bad of een lange douche kunt nemen en waar je heerlijk kunt ontsnappen van de alledaagse drukte n stressmomenten. Dit klinkt eigenlijk niet meer dan logisch. Een badkamer hoort toch ook gewoon veilig te zijn? Zo ‘gewoon’ is dat echter lang niet altijd. De badkamer bevat namelijk veel elementen die potentieel gevaar op kunnen leveren. Met alle gevolgen van dien. Wist je dat heel veel valpartijen in de badkamer ontstaan? Bij het inrichten van een nieuwe badkamer is het dan ook extreem belangrijk om met enkele veiligheidsmaatregelen rekening te houden. Benieuwd welke dit zijn? Hier vind je 3 tips om de veiligheid in jouw badkamer te verbeteren.
1. Een gladde vloer
Je zal zeker niet de eerste (of de laatste) zijn die een flinke smak maakt op de gladde vloer. Zeker niet nu er steeds meer inloopdouches zijn. Hierdoor ontbreekt het vaak aan een cabine en ligt er meer water dan voorheen op de vloer. Voordat je het weet is de badkamervloer spekglad en is een valpartij al snel gemaakt. Je kunt de kans op vallen verkleinen met een goede badmat en de juiste antisliptegels.
Veel mensen maken enkel gebruik van antisliptegels in de doucheruimte. Een verkeerde beslissing, want het kan natuurlijk in de gehele badkamer glad worden. Daarom is het beter om de antisliptegels in de gehele badkamer te leggen of om in elk geval een zeer grote badmat in de buurt van het bad of de douche te leggen. Op die manier voorkom je extra gladheid van de tegels of verspreiding van het water door de hele ruimte.
2. Voldoende loopruimte
In sommige badkamers is het lastig om voldoende loopruimte te creëren. Het gevolg is dat je je zonder al te veel moeite tegen werkelijk alles kunt stoten. Soms zelfs met vreselijke gevolgen. Daarom is het belangrijk om kritisch naar de loopruimte in de badkamer te kijken en hier eventueel de indeling op aan te passen. Vraag hierbij ook de hulp van een badkamerspecialist. Op die manier weet je zeker dat er op comfort niet wordt ingeleverd, maar dat tegelijkertijd de loopruimte bewaard blijft. Helemaal belangrijk voor senioren die in de toekomst wellicht een rollator of rolstoel nodig hebben. Op die manier kunnen zij zich makkelijker en veiliger manoeuvreren in de badkamer.
3. Gelijke vloer
Heb je enkel een douche in de badkamer? Maar maak je nog altijd gebruik van een douchecabine? Dan heb je vast wel eens meegemaakt dat je achter het opstapje bleef hangen en daardoor een erg lelijke val maakte. Het is daarom een stuk veiliger om van een inloopdouche gebruik te maken. Op die manier is de vloer in de gehele badkamer gelijk. Zo voorkom je eenvoudig de nodige valpartijen. Bovendien is het hierdoor ook gemakkelijker voor kinderen en senioren om van de faciliteiten gebruik te maken.