Dat het belangrijk is om je badkamer de ventileren, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Want al dat vocht kan schade aanrichten aan je geliefde badkamer. Denk bijvoorbeeld aan schimmels die zich kunnen vestigen aan het plafond. Dat je wil uiteraard voorkomen.
Mogelijk zet je het raam open nadat je jouw badkamer gebruikt hebt. Maar alleen het openzetten van je raam is helaas niet voldoende. Je zult meer uit de kast moeten halen om voor een goede ventilatie te zorgen.
Verschillende ventilatoren
Om te voorkomen dat vocht schade aanricht in jouw badkamer, zal je ventilatoren op moeten hangen. Een badkamerventilator zorgt voor een goede ventilatie. Waardoor je jezelf geen zorgen hoeft te maken over schade door vocht.
Je kunt hierbij kiezen uit verschillende soorten ventilatoren. Namelijk een opbouwventilator of een inbouwventilator. Simpel gezegd zijn de kosten van een opbouwventilator aanzienlijk lager. Maar dit heeft natuurlijk ook z’n redenen. Zo kan het zo zijn dat deze ventilator veel lawaai maakt. En je ziet de ventilator zitten, wat ook storend kan zijn. Een inbouwventilator zie en hoor je daarentegen nauwelijks. Maar het nadeel hiervan is de montage ervan. Dit is lastiger dan bij een opbouwventilator. En dat zal dus ook duurder zijn.
Ga je voor een inbouwventilator? Dan kun je kiezen uit een buisventilator of kanaalventilatie. Heb je een grotere badkamer en veel kracht nodig? Dan is kanaalventilatie wat voor jou. Bij kleinere badkamers volstaat in veel gevallen de buis ventilator.
Verschillende schakelaars
Je weet nu welke ventilatoren er zoal beschikbaar zijn. Maar wist je dat er ook nog een aantal opties zijn om de ventilator in te schakelen? Ten eerste heb je de schakelaar. Zoals de naam al zegt dien je deze zelf aan te zetten. Hierbij wordt ook vaak een trekkoord gebruikt.
Ook hebben ventilatoren vaak een sensor. Hierdoor schakelen ze zichzelf automatisch in wanneer de luchtvochtigheid hoog genoeg is. De ventilator wordt bij voldoende schone lucht weer uitgeschakeld. En zo heb je ook ventilatoren met bewegingssensor. Deze gaat logischerwijs aan wanneer er beweging wordt gezien. Een minpuntje hierbij is dat de ventilator ook aangaat wanneer een kort bezoek brengt aan de badkamer. Bijvoorbeeld om je te scheren of op te maken.
Laatste tips voor betere luchtkwaliteit
Het plaatsen van ventilatoren is vrijwel vereist om de luchtkwaliteit op orde te houden. Maar daarbij heb je nog wel een goede circulatie nodig. Want ventilatoren zorgen er dan wel voor dat de vochtige lucht wordt weggezogen, maar er moet dan wel nieuwe lucht binnenkomen. Wanneer je denkt dat je badkamer van onvoldoende schone lucht wordt voorzien. Is het aan te raden om een rooster of iets dergelijks te plaatsen.
Hopelijk weet je nu voortaan hoe je jouw badkamer beter kunt ventileren. Wil je het goed aanpakken? Ga dan voor een inbouwventilator. Maar het kan ook heel begrijpelijk zijn om voor een opbouwventilator te kiezen. Beide hebben zo z’n voor- en nadelen. En je kunt de afweging het beste maken door naar jouw specifieke situatie te kijken. Mocht je er niet uitkomen, neem dan even contact op met een expert. En vraag wat voor jou de beste optie zou zijn. Zij kunnen aan de hand van de benodigde capaciteit aangeven welke ventilator je nodig hebt. En dit kan soms lastig zijn om zelf te bepalen. Daarnaast raden we je nogmaals aan om ook de circulatie goed te houden. Het plaatsen van een luchtrooster is dan ook nooit verkeerd.