Een goed dekbed is eigenlijk net zo belangrijk als het bed zelf, als je echt het maximale uit je slaap wil halen. Toch is het lastig om het juiste dekbed te kiezen dat past bij jouw slaapgedrag. Er zijn namelijk heel veel maten en soorten dekbedden. Dit roept vast verschillende vragen op. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende materialen, welk formaat past bij mijn bed en welk dekbed past bij de verschillende seizoenen? Hieronder krijg je antwoord op al deze vragen, zodat jij straks hoe dan ook het juiste dekbed in huis haalt.
Verschillende materialen dekbedden
Dekbedden kun je kopen in verschillende materialen. Het hangt helemaal af van jouw voorkeur onder welk soort dekbed jij graag slaapt. Hieronder staan de verschillende materialen opgesomd, zodat je daarin een weloverwogen keuze kan maken:
- Wol: Dekbedden van wol worden al heel lang gebruikt. Het zou kunnen dat je oma dit nog op haar bed heeft liggen. Wol neemt goed warmte en vocht op. Een wollen dekbed kan wel 35 procent van het gewicht aan vocht opnemen, zonder dat het klam aanvoelt. Wol is wel wat zwaarder dan bijvoorbeeld katoen of dons.
- Zijde is afkomstig van de zijderups en is een soepelvallend materiaal. Een dekbed van zijde sluit dus goed aan op je lichaam terwijl je slaapt. Wel is het minder volumineus dan een veren dekbed. Wil je het gevoel hebben dat je onder een wolk slaapt? Dan is een veren of een donzen dekbed veel fijner.
- Kapok:
- Veren:
- Dons: Dons haartjes komen van de buik van de gans of de eend en hebben een hele fijne en zachte structuur. Let wel goed op dat je een dekbed van echt dons koopt. Dat geldt alleen voor de dekbedden met meer dan 65 procent dons.
- Synthetisch: De grote voordelen van synthetische dekbedden zijn de wasbaarheid in de wasmachine en het anti-allergische aspect. Het is ook een stuk voordeliger dan dons of wol, maar ook een stuk minder ventilerend.
- Bamboe is een vrij nieuw materiaal voor dekbedden. Het is luchtig, isolerend en het neemt goed vocht op. Het is wel minder geschikt voor de winter, omdat het een verkoelend materiaal is.
- Tencel is ook een nieuw en natuurlijk materiaal en afkomstig van de eucalyptusboom. Dit dekbed wordt vaak gekocht door veganisten en mensen die bewust met het milieu omgaan.
Zoals je ziet zijn er heel veel verschillende materialen. Heb je liever een wat zwaarder dekbed, dan ga je waarschijnlijk voor wol of kapok. Hou je van lichte materialen, dan slaap jij vast graag onder een dekbed van dons of katoen. Bamboe is zeer geschikt voor mensen met een gevoelige huid.
Het beste dekbed formaat voor jou
Koop je dekbed altijd iets groter dan dat je bed is. In je slaap beweeg je en het dekbed beweegt dan met je mee. Het zou vervelend zijn als je ineens midden in de nacht koude voeten krijgt, omdat je dekbed niet groot genoeg is. Als je samen in een tweepersoonsbed slaapt, heb je de keuze uit een tweepersoonsdekbed of twee eenpersoonsdekbedden. Het ligt eraan of je knusheid en romantiek gaat of juist meer voor vrijer slapen. Wil je de twee eenpersoonsdekbedden opmaken als een geheel? Dan kan dat met een sprei als extra laag.
Welk dekbed voor welk seizoen?
Tot slot zijn er verschillende warmteklassen voor dekbedden, namelijk klasse 1 tot en met 4. Klasse 1 is voor koude slaapkamers en koukleumen. Klasse 4 is voor warme zomernachten. Klasse 2 sluit het beste aan bij het Nederlandse klimaat, met warme winters en koele zomers.