Mensen worden gezonder en zullen langer leven wanneer zij meer tijd buitenshuis door zullen brengen. Feit blijft dat we door de jaren heen steeds meer tijd binnenshuis zijn gaan doorbrengen. 90 procent van de tijd zijn we binnen. En dat terwijl de mens van nature meer in de natuur hoort te zijn. Daarom is het belangrijk dat we de tijd nemen om de luchtkwaliteit in de binnenruimtes verder te verbeteren. Zodat de lucht die we binnen inademen ook gezond is. Maar hoe verbeter je de luchtkwaliteit op kantoor?
Hoe belangrijk is de luchtkwaliteit op kantoor?
Op www.roessink.com vind je allerlei tips hoe je met behulp van interieurbeplanting de luchtkwaliteit van binnenruimtes kunt verbeteren. Dit is slechts een van de talloze manieren waarop betere lucht in binnenruimtes kan worden aangevoerd. Maar waarom is het zo belangrijk om hier geld in te investeren?
Allereerst omdat er heel veel mensen op kantoor aan het werk zijn. Wanneer er veel man in een relatief kleine ruimte aanwezig zijn, kan de luchtkwaliteit al snel afnemen. Als hier verder geen aandacht aan wordt geschonken, kan dit zelfs problematisch worden. Hoe slechter de lucht, hoe meer ongezonde lucht de medewerkers inademen. Bij ongezonde lucht is er onvoldoende zuurstof aanwezig en is de luchtvochtigheid niet op orde. Hierdoor krijgen de hersenen minder zuurstof binnen en zal er minder productief worden gewerkt. Daarnaast kan de ongezonde lucht leiden tot gezondheidsproblematiek en een hoger ziekteverzuim.
Het aantal mensen met allergieën is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dit kan gevolgen hebben voor de productiviteit op de werkvloer. Door extra te investeren in schone lucht, zorg je ervoor dat de ruimte vrij is van allergenen.
Luchtkwaliteit verbeteren
Maar hoe pak je de luchtkwaliteit op kantoor dan effectief aan? Dit is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Wanneer elk kantoor gemeten zou worden, zou de luchtkwaliteit in het overgrote deel benedenmaats zijn. Dit ontstaat voor een groot deel door onwetendheid. Veel mensen weten gewoon niet zo goed waar ze aan moeten denken of waar ze moeten beginnen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Hieronder zetten we enkele tips op een rij, die snel tot verbetering kunnen leiden.
- Luchtzuiverende planten doen wonderen voor de luchtkwaliteit. Ze zorgen voor een betere luchtvochtigheid en dragen bij aan een zuurstofrijke omgeving. Dankzij planten blijft de luchtvochtigheid op peil. Op die manier wordt voorkomen dat de lucht te vochtig wordt en daarmee de kans op schimmels toeneemt, maar zal de lucht ook zeker niet te droog worden.
- Zet de ramen zo veel mogelijk open. Zorg ervoor dat er 24/7 schone lucht kan worden aangevoerd. Met behulp van geopende ramen, maar ook met (mechanische) ventilatiesystemen en ventilatieroosters.
- Laat de luchtkwaliteit meten. Je kunt niet beginnen met verbeteren als je niet weet waar je mee te maken hebt. Veel werkgevers hebben geen idee van de luchtkwaliteit van de werkomgeving. Daarom des te belangrijker om deze te laten meten, zodat straks de juiste stappen genomen kunnen worden.