Er zijn tal van manieren om je verbouwing te financieren. Zo kun je bijvoorbeeld de verbouwing financieren vanuit je eigen spaargeld of je vrienden en familie springen bij met een gift waardoor jij kan gaan bouwen aan je woning. Ook kun je jouw verbouwing financieren door middel van een verbouwingshypotheek. Wat een verbouwingshypotheek precies inhoud en wanneer je voor een verbouwingshypotheek in aanmerking komt lees je in dit artikel.
Wat is een verbouwingshypotheek?
Wanneer jij je huis wilt verbouwen is het van belang dat je hiervoor genoeg financiële middelen hebt. De bedragen waar het bij een verbouwing om gaat kunnen vaak flink oplopen. Deze bedragen heb je vaak niet zomaar beschikbaar op je spaarrekening en dus zal je geld moeten lenen. Je zou dan gebruik kunnen maken van een verbouwingshypotheek, maar een verbouwingshypotheek is geen hypotheek op zich. Het kan een verhoging van je huidige hypotheek betekenen, maar je kunt ook een tweede/ nieuwe hypotheek aanvragen voor de verbouwing. Het extra geld dat jij aan hypotheek ontvangt noemen wij dan de verbouwingshypotheek.
Wanneer kom je in aanmerking voor een verbouwingshypotheek?
Bij een verbouwing die je vanuit je verbouwingshypotheek wilt financieren moet het wel een verbouwing betreffen waarmee de woning zelf wordt veranderd. Er wordt gesproken over de woning zelf wanneer de verandering die wordt aangebracht ‘’aard- of nagelvast’’ is. Bijvoorbeeld gordijnen in uw woning zijn dit niet, maar een zonnewering die aan uw muur gemonteerd is, is wel aard- nagelvast. Er zijn verschillende soorten verbouwingen te weten;
- Kwaliteit verbeterende verbouwingen. Hierbij moet je denken aan een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer.
- Volume vermeerderende verbouwingen. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld een uitbouw of een dakkapel.
- Energiebesparende verbouwingen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van zonnepanelen op je huis.
Voor de kwaliteit verbeterende verbouwing of voor het volume vermeerderende verbouwing geldt wel een voorwaarde. De verbouwing kan alleen gefinancierd worden met een verbouwingshypotheek wanneer je hypotheek voor de verbouwing overwaarde heeft. Voor de energiebesparende maatregelen zijn er in Nederland wat ruimere eisen. Dit komt omdat door de verbouwing je energiekosten omlaag zullen gaan waardoor jouw maandlasten ook zullen afnemen. Hierdoor blijft er elke maand meer geld over en is de kans dat je jouw hypotheek niet meer kan terugbetalen een stuk minder groot, waardoor de hypotheekverstrekker minder risico loopt.
Laat een adviseurs je helpen!
Het regelen van een verbouwingshypotheek kan lastig zijn. Daarom kan het handig zijn om een hypotheekadviseur in te schakelen die jou hierbij gaat helpen, zodat jij straks kan gaan verbouwen en van je huis je echte thuis gaat maken! Voor onafhankelijk hypotheek advies en een goede vergelijking van hypotheekadviseurs kun je terecht op HypotheekAdvies.nl. Hier kun jij de hypotheekadviseur vinden die bij jou past!