Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse bevolking op een boxspring slaapt. Dat zal waarschijnlijk ook geen verrassing zijn als je kijkt naar het gigantische aanbod van deze bedden. Je hoeft maar een eenvoudige beddencatalogus open te slaan en de boxsprings vliegen je om de oren. Hoewel een boxspring dan ook enorm veel voordelen heeft, kan het door het grote aanbod ook wel lastig zijn om de juiste keuzes te maken. Bovendien weten veel mensen niet precies waar ze rekening mee moeten houden als ze een boxspring kopen. Welk matras is bijvoorbeeld geschikt? Kies je voor je oude vertrouwde matras 80×200? Of moet je een speciaal ‘boxspring matras’ aanschaffen? En wat houdt dit dan precies in? Wij zetten alles wat je moet weten op een rijtje!
Welk matras kies ik?
Bij de aanschaf van een boxspring doe je natuurlijk al een flinke investering om het slaapgenot te verbeteren. Wanneer je echter je huidige matrassen blijft gebruiken, loop je het risico dat je je nachtrust nog niet geheel optimaliseert. Daarom is het slim om bij een nieuw bed ook direct nieuwe matrassen aan te schaffen. Soms heb je ook geen keus. Bijvoorbeeld wanneer je een geheel ander formaat bed uitkiest.
Maar welk matras is eigenlijk geschikt voor een boxspring? Laten we allereerst één groot misverstand uit de wereld helpen: alle matrassen zijn namelijk geschikt voor een boxspring. Je hoeft dus niet direct een matras te kiezen die door de verkoper wordt geadviseerd.
In de meeste gevallen raden fabrikanten aan om voor een pocketveringmatras te kiezen. Deze is namelijk goed te combineren met de bonellvering in de boxspringbodem. Hoewel dit de meest geschikte keuze is, ben jij zelf vrij om ook voor een andere optie te kiezen. Hierbij spelen je persoonlijke bevindingen de grootste rol. Bekijk goed welk matras lekker ligt en waar je voorkeur naar uit zal gaan. Comfort gaat boven alles.
Losse matrassen
Op de meeste boxsprings worden losse matrassen gebruikt. Dit komt doorgaans omdat een boxspring in hoogte te verstellen is met behulp van een elektrische lattenbodem. Wanneer je een gezamenlijk matras hebt, zal het vervelend zijn als de één het matras hoger wil dan de ander. Om discussies te voorkomen zijn twee losse matrassen dan ook aan te raden.
Heb je na de aanschaf van twee losse matrassen toch spijt? Of merk je dat je de elektrische lattenbodem eigenlijk helemaal niet zo vaak gebruikt en vind je het zonde om dan van elkaar af te liggen? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om uiteindelijk een topmatras aan te schaffen. Deze wordt over de matrassen geplaatst waardoor je niet alleen zeer comfortabel ligt, maar ook opnieuw over een enkel matras beschikt. Bovendien kan een topmatras de levensduur van jouw huidige matrassen verlengen. Win-win!
Voorkom een miskoop
Het is enorm belangrijk om een miskoop te voorkomen. Een matras is immers geen kleine investering en deze is tevens van belang voor een optimale nachtrust. Probeer je daarom zoveel mogelijk voor te bereiden op de aankoop. Weeg alle voor- en nadelen van de verschillende matrassen tegen elkaar af, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Je kunt ook gebruik maken van een onafhankelijke test van de Consumentenbond. Zo zie je in één oogopslag welke matrassen geschikt kunnen zijn en welke je beter kunt mijden.
Soms is het ook mogelijk om een matras op proef te kopen. Hierbij krijg je een matras voor enkele dagen tot weken thuisgestuurd en mag je deze kosteloos uitproberen. Wanneer hij niet naar wens is, kan je hem retourneren en een ander matras uitproberen. Zo weet je zeker dat je geen miskoop begaat!