Het plaatsen van zonnepanelen wordt steeds nadrukkelijker gestimuleerd. Subsidieregelingen voor de aanschaf, een (tijdelijke) regeling om een vergoeding te ontvangen voor overtollige capaciteit en een verhoging van de belasting op aardgas zorgen ervoor dat steeds meer mensen overgaan tot het aanschaffen van zonnepanelen. Vaak staan mensen er echter niet bij stil dat het aanschaffen van zonnepanelen ook consequenties heeft voor het interieur. Je bent er namelijk nog niet als je de zonnepanelen op je dak hebt liggen. Binnenshuis zal er ook het nodige moeten worden aangepast om de elektriciteit uiteindelijk zo optimaal mogelijk te kunnen benutten.
Van gelijkstroom naar wisselstroom
De elektriciteit uit zonnepanelen is zogenoemde gelijkstroom. Die is in huis niet zomaar te gebruiken, want ons elektriciteitsnet levert wisselspanning en daarop is ook alle apparatuur die wij in huis hebben gebaseerd. Er zal dus een omvormer nodig zijn om optimaal van de opgewekte elektriciteit te kunnen profiteren. De centrale vraag is dan: waar en hoe plaats je de zonnepanelen omvormer? Dit hangt onder meer af van de grootte van het apparaat. Er bestaan verschillende soorten omvormers. Als we uitgaan van een gemiddeld formaat, moet je toch al snel denken aan het formaat van een afwasteiltje of bijvoorbeeld een geiser. Je moet dus een plek in huis vinden waar dit apparaat ongestoord zijn werk kan doen.
Rekening houden met warmte en geluid
Bij het vinden van een geschikte ruimte in huis voor plaatsing van de omvormer, zijn twee dingen met name van belang. Het moet een goed geventileerde ruimte zijn, waar het apparaat zijn warmte goed kwijt kan. Bovendien moet er rekening mee gehouden worden dat een omvormer geluid maakt wanneer hij in werking treedt. De grotere modellen hebben een ingebouwde ventilator, die zo nu en dan automatisch wordt geactiveerd. Vergelijk het maar met de ventilator in een computer. Het is dus geen goed idee om de omvormer in de slaapkamer te hangen. Wel is van belang dat de ruimte stofvrij is. Inmiddels zijn er ook accu’s voor zonnepanelen, die het mogelijk maken om de opgewekte elektriciteit in eigen huis op te slaan. Het spreekt voor zich dat ook die accu’s een goede plek in huis moeten krijgen. Belangrijk is dat de kabels van de zonnepanelen naar de omvormer, de accu en de meterkast zo efficiënt mogelijk worden aangelegd. Hiermee voorkom je dat verlies in het rendement ontstaat door de weerstand van de kabels.